2022. jan 28.

Norvégia - Ötödik fejezet

írta: Esqape
Norvégia - Ötödik fejezet

A lak leírása

Annyit már írtam a második fejezetben, hogy a lakhoz egy hosszú magánúton lehet menni, valamint a bejárattól balra van a kocsibeálló. Most elmesélem, hogy mi van beljebb!
A lak kertje elég nagy, pontosan nem is tudom, hogy mekkora. Cserébe nincs rajta semmi, csak kő, zuzmó és esetleg valami fűféle. Ha nagyon igyekeznék, akkor a szélvédettebb helyekre tehetnék valami cserjefélét, de nem erőltetem. Szóval a kert az általunk vett értelemben használhatatlan, de ha kérdezik, akkor van.

Autóval érkezve, a ház előtt van egy derékig érő kőkerítés, az úttól mindkét irányban a völgy széléig ér. Tulajdonképpen csak jelzés értékű, nincs is rajta kapu, bárki betévedhet. A kerítésen beérve, balra van a kocsibeálló, mögötte a ház. A beálló csak egy autónak ad helyet, a teteje pedig a ház tetejével van egy síkban. A ház lapos tetős. A ház mellett jobbra van a garázs. A garázs és a ház között el lehet nézni a tengerre. Ami azt is jelenti, hogy ha ki kell valamiért menni a garázsba télen, akkor föl kell öltözni és ki kell menni a mínusz fokokba. A garázsban autó csak a legritkább esetben van, csak ha valaki látogatóba jön és kell a hely. Egyébként meg olyan játékszerek vannak benne, mint sílécek, snowboardok, motorosszán, üzemanyag hozzá, stb. Illetve a garázs alatt van a víz és szennyvíztartály.

A házba egy nagy fa ajtón lehet bemenni. Az előszobából egy kis wc nyílik jobbra, szemben a nappali balra a lépcső az alsó szintre. Mivel a ház a tengerparti meredek sziklafal tetején található, ezért a ház tengerre néző oldala teljesen üveg. Így a nappaliban a kanapé nem a TV felé néz, ahogy általában lenne, hanem a tenger felé. Bár igaz, hogy a plafonról lehúzható egy vetítő vászon és azon lehet filmet nézni, szóval valamikor mégis csak a képernyő felé néz... Az előszoba a kanapé mögött van, és magasabban is van, a kanapé háttámlájának felső élénél. Így megérkezéskor nem kell a kanapét megkerülni, hanem egyből bele lehet ugorni. A nappali a legjobb hely akkor, amikor kint viharos az idő. Ilyenkor egy bögre forró csokival vagy teával szoktam állni a nagy ablakok előtt és nézem, ahogy ostromolják a hullámok a sziklát alattam.

andreas-achenbach-g26668360c.jpg

A nappalitól balra (ha a kanapén ülünk és a tengert nézzük) van a konyha/étkező. A tenger felőli oldalon van az étkező, azaz egy asztal, székekkel. Az étkező a sarkon van, az üvegfal befordul, így nem csak a tengert lehet nézni, hanem a sziklaszirteket és a teraszt is. A konyha a lakásnak a szárazföld felé eső falán van, az étkező részből pár lépcsőfokon kell fölmenni. A konyha teljesen átlagos: sütő, hűtő, mikró, mosogatógép és csap van. A nappali, étkező és a konyha egy légteret alkot.

A konyha és az előszoba között van a lépcső és egy kamra. A kamrának a konyha felől is van bejárata, nagyon praktikus, hogy ha az ember hazahozza az ételeket, akkor egyből be tudja tenni a kamrába, illetve így rögtön a konyha mellett van. 

A kamra nappali felé eső oldalán egy kandalló van, ami három oldalról körüljárható. A kandallót utólag nem biztos, hogy ide tettem volna. Erre rögtön rájöttem, amikor első este begyújtottam, ugyanis az ablakokon visszatükröződik este és nem lehet emiatt kilátni. Így csak nappal van értelme begyújtani, de akkor meg ritkán vagyok itthon.

Az étkezőből lehet kimenni a téglalap alakú teraszra. A teraszt két oldalról L alakban sziklafal, egy oldalról a ház határolja, a negyedik oldalon a tenger irányába kilóg a sziklapárkány fölé. A sziklafal mellett van szauna, és van egy dézsa. Mindkettő fatüzelésű, a fának van egy kis fészere, hogy ne ázzon el. Ezeken kívül van napágy, ha nyáron jönne ide az ember. Mivel csak nyugatról nem határolja fal, ezért estefelé süt ide a nap. Emiatt nem tettem ide asztalt, árnyékban még nyáron is hűvös van. A tenger felé néző korlát acélsodronyokból van, így nem zavarja a kilátást. Üveget nem szerettem volna, mindig rossz érzéssel fognám meg, hogy tiszta ujjlenyomatos, zsíros lesz...

A sziklafalon van egy lépcső a ház tetejére. A ház tetejére a bejárat melletti lépcsőn is föl lehet jönni. Itt van az asztal, ide lehet följönni enni, bár egy kicsit macerás fölhordani mindent. Nyáron itt szokott lenni a grillsütő, illetve van egy tűzrakóhely is. A lépcső mellett van egy elhúzható zárt rész, benne hűtővel, nyári konyhával illetve télen itt lehet tárolni a grillsütőt és egyéb tartozékokat. 

A háznak még van egy alsó szintje a hálószobákkal. Ide is a bejárat mellett lévő lépcsőn lehet lejutni.A sziklafal mellett van a közlekedő rész, és az eredeti sziklafal lett meghagyva, kis változtatással. A sziklafalból egy kb. 15 cm vastag táblákat fejtettek le, mögé rakták a hőszigetelést. A sziklatáblákat pedig az eredeti helyükre tették vissza, így a fal helyett az eredeti szikla a közlekedő oldala.

lifestyle-ga0d1b3de1_1920.jpg

Van két kisebb szoba, közös fürdőszobával. A kisebbet úgy kell érteni, hogy van azért külön gardrób, hogy lehessen valahova tenni a ruhákat, illetve van egy francia ágy és egy külön ágy. Természetesen az ágyak mellett vannak az ablakok, kilátással a tengerre. Van meg íróasztal és sima asztal is, amit körbe lehet ülni. Ezek a vendég szobák.

Az én szobám ettől nagyobb, nem csak a gardrób és a fürdőnek van külön szobája, hanem egy iroda szerű szoba is ki lett alakítva, szükség esetére. Itt van számítógép is, de leginkább kézzel szoktam rajzolni, írni. Azaz ezek inkább csak ötletelések, itt nem szoktam ténylegesen dolgozni, nem azért jövök ide.

A ház nagyjából ennyiből áll. A berendezése nem feltétlenül extravagáns. Néha följön a youtube-on olyan lakáshirdetés, ahol van ezer szoba, konditerem, uszoda, száz fürdőszoba stb. nekem azok valahogy nem jönnek be, nem otthonosak. Én jobban szeretem, ha valami emberi léptékű. Amikor egyedül vagyok itt, akkor is elég hamar egyedül érzem magamat benne. Amikor eljön a pillanat, akkor fölhívok egy-két ismerőst és vagy itt, vagy ott találkozunk. Ezekről fogok legközelebb írni.

Szólj hozzá

Ház Lak